Doelstelling

Op de verschillende pagina’s heb je mijn doelstelling waarschijnlijk al voorbij zien komen: ‘Het creëren van een bewustere en actievere levensstijl voor mensen die met diabetes type 1 leven’.

Waarom leg ik juist hier nu zo de nadruk op en wat houdt het precies in?

De bewuste levensstijl

Diabetes is meer dan je bloedglucosewaarde meten en insuline toedienen. Het kan je gedrag en emotionele gesteldheid enorm beïnvloeden, het lijkt soms wel een rollercoaster. Je komt al vrij snel in zo’n cyclus terecht waarin je gewoon niet kan verklaren wat jij verkeerd gedaan zou kunnen hebben bij het zien van die hypo of hyper op je display en je vraagt jezelf nog steeds af hoe het komt dat jij zo slecht ‘instelbaar’ ben, zoals we gewend zijn dat zo te zeggen, tijdens een gesprek met je verpleegkundige.

Je probeert je dagelijkse routine op zo’n manier in te richten dat de impact van diabetes minimaal is en durft daar eigenlijk niet meer van af te stappen en jezelf flexibel op te stellen. Daardoor ben je misschien de leuke en gezellige momenten, en vul dit maar zo persoonlijk mogelijk in, aan het vermijden.

Dat jij opgezadeld zit met een alvleesklier waarvan de bètacellen niet of nauwelijks insuline produceren en het hierdoor een jarenlange uitdaging blijft om je bloedglucose waardes stabiel te houden en enigszins normaal probeert te functioneren, is ontzettend lastig en vergt veel discipline.

Naar mijn mening zijn er twee manieren, in je doen en laten, hoe je met je diabetes om kan gaan: halve inzet of full in! Je waardes af en toe in de gaten houden, af en toe een afspraak met je verpleegkundige inplannen, nooit voor jezelf nagaan hoe het komt dat je zo moe bent of van die onstabiele waardes hebt en ga zo maar door, brengt je niet ver. Je hebt deze diagnose immers niet voor twee weken!

Hoe vervelend of saai het misschien ook klinkt: je moet investeren in jezelf. Zoals het op zakelijk gebied altijd zo mooi wordt gezegd, geldt dit zeker niet minder voor je persoonlijke gezondheid. Je moet bereid zijn om kennis op te doen over je lichaam, leren te beredeneren hoe het komt dat je nú een hypo of hyper hebt, want dat komt deels door ons handelen. Je moet leren hoe je lichaam reageert in of op bepaalde situaties, zoals stress, inspanning, rustigere momenten. Je zal bereid moeten zijn om uit je comfort zone te stappen en nieuwe dingen te proberen. Leg jezelf geen restricties op, maar ‘Trial and error’

Ja, dit kan heel gedwongen tot je overkomen. Maar, besef wel dit: niemand zal op een dag aan jouw voordeur aanbellen en zeggen: ‘Kom, laten we vanaf vandaag is werken aan jouw manier van diabetesmanagent’. Het komt op je eigen inzet aan! Ga de uitdaging aan, leer van de ups en downs, geniet van het leerproces én werk aan dat betere bewustzijn van je!

#t1conscious

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: