Goed voorbereid de feestdagen tegemoet gaan!

Met de feestdagen voor de deur, wil je wel zo goed mogelijk voorbereid zijn op wat je allemaal gaat eten en drinken. Een juiste vorm van diabetesmanagement uit zich namelijk ook in een goed voorbereiding.

In deze blog licht ik kort en krachtig toe waarin jij jezelf voorafgaand de feestdagen kan verdiepen, zodat je tijdens en achteraf niet voor verrassingen komt te staan: stabiele waardes, dat willen we!

Voorbereiding is key!

1.

Weet je van tevoren al wat voor lekkers je allemaal gaat eten en drinken, verdiep je vooraf dan al enigszins in de voedingswaarde en ga voor jezelf na wat voor invloed dit kan hebben op je bloedsuikerwaarde:

  • Langzaam werkende koolhydraten
  • Snel werkende koolhydraten
  • Vet eten: vertraagt de vertering van voedsel en bevat vaak ook minder koolhydraten

2.

Blijf regelmatig je bloedsuikerwaardes checken, want wellicht eet je tijdens deze dagen op tijdstippen of in hoeveelheden waarop en waarin je normaal niet eet. Heb je jezelf niet voldoende in stap 1 verdiept of kunnen verdiepen, dan raad ik dit ten zeerste aan!

3.

Zelf heb ik tijdens dit soort dagen altijd de neiging om voorafgaand het eten, het totale insulineadvies niet direct toe te dienen, dat zou in totaliteit bijvoorbeeld op basis van 150 koolhydraten, 15 eenheden aan insuline zijn, als we er van uit gaan dat de insuline-koolhydraatratio 1:1 is. Hiermee voorkom ik een hypo, maar moet ik er wel rekening mee blijven houden om vervolgens het totale advies over bijvoorbeeld vier momenten verspreid, toe te dienen.

  • Ga voor jezelf na wat jij hierbij de prettigste benadering vindt, maar voorkom die hypo’s bij het teveel toedienen van insuline en de hypers bij het te lang niet toedienen van insuline.

4.

Alcoholische dranken: geen verrassing dat dit in het lijstje voorkomt. Altijd lekker, maar vergeet niet dat alcohol ertoe kan leiden dat jij eerder een hypo krijgt, aangezien alcohol de glucose uitgave vanuit de lever vermindert. Combineer jij zo’n situatie met teveel insuline, dan hoef ik jou niet meer uit te leggen wat voor gevolgen dat kan hebben.

  • Er kan een onderscheid gemaakt worden in de verschillende, alcoholisch dranken. De één bevat immers meer suiker dan de ander. Neem in dat geval wel in acht dat je voor die suikers insuline toedient.
  • Die verlaging in je bloedsuikers vindt een aantal uur nadat je alcohol hebt genuttigd, plaats. Houd er dan ook rekening mee dat je je basaal eventueel verlaagt of snelwerkende koolhydraten bij de hand hebt.

5.

Tot slot, en dat is waar ik altijd op hamer: zie het als een leerproces. Geniet, en probeer zoveel mogelijk van zulk soort momenten op te steken zodat je de volgende keer nog beter voorbereid bent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: