3 must-know diabetestips voor tijdens de vakantie!

In deze post licht ik een aantal tips toe die jou kunnen helpen bij het beter reguleren van je bloedsuikerwaardes tijdens de vakantie. De tips die ik benoem komen voort uit mijn eigen ervaring, het kan dus zijn dat dit voor jou niet of minder goed werkt.

Ik heb het onder andere over de instellingen van de hoogte van je basaal. Daarbij is het van belang dat je dit allereerst bespreekt met je diabetesverpleegkundige, voordat je zelf dingen gaat wijzigen. Tot slot benoem ik nog een aantal algemene tips!

De hoogte van je basaal

De meesten van ons zijn tijdens de vakantie minder actief, daar heet het immers een vakantie voor. Jouw basaal staat waarschijnlijk nog wel afgestemd op je normale levensstijl als je naar school of naar je werk gaat en bijvoorbeeld een aantal keer per week voetbalt. Houd voor jezelf goed in de gaten of je niet te weinig of juist teveel insuline, wanneer je juist wél een actieve vakantie hebt, toegediend krijgt.

Op onregelmatige tijdsstippen eten/drinken

Tijdens je vakantie kan het voor komen dat je op onregelmatige tijdstippen eet. Tijdens mijn vakantie in Italië kwam het regelmatig voor dat ik ’s middags pas rond half 3 at en ’s avonds pas vanaf een uur of 8, compleet anders zoals ik het normaal gesproken gewend ben. Ik onderving die speling door enerzijds iets te eten – een koek bijvoorbeeld, want dan heb je toch wat glucose in je lichaam – op de tijdstippen waarop ik normaal gesproken zou eten, dus gewoon om 12 uur ’s middags en 6 uur ’s avonds, en anderzijds door het aanpassen van mijn basaal, waarmee ik eigenlijk terug link naar het eerste punt. Later op de middag en in de avond zette ik mijn basaal dan iets hoger en checkte ik wat vaker mijn waardes.

Bloedwaarde op peil houden tijdens activiteiten

De combinatie van de hitte en wat activiteiten resulteerden vaak in een wat lagere waarde, waardoor het regelmatig voorkwam, en dan spande ik mijzelf geeneens heel erg in, dat ik mijn basaal voor een wat langere tijd (1 – 1.5 uur) lager zette. Ongemerkt loop je soms toch best wel veel rond, op die momenten zette ik mijn basaal lager. Ging ik zwemmen, dan koppelde ik mijn pomp natuurlijk af en hield ik hem tijdens de momenten dat ik niet in het water was, ook gewoon afgekoppeld. Nu zijn de verschillen per diabeet wel uiteenlopend, dus bekijk hoe jouw lichaam op de hitte en activiteiten reageert en speel er snel genoeg op in!

Ja, ik haal meerdere keren aan dat ik mijn basaal iets hoger of iets lager zet, maar hoeveel is dan ‘iets’…? Dit varieert van 20-50% maar zeker niet meer of minder. Zoals ik  al in mijn introductie aangaf, doe je er wijs aan om dit eerst met je diabetesverpleegkundige te bespreken. Hij of zij kan je dan enigszins een richtlijn geven en vervolgens kan je er zelf mee gaan experimenteren. Hoe je het ook wend of keert en hoe vervelend dat soms ook kan zijn, van ‘trial and error’ (gewoon experimenteren) leer je het meest!

Algemene tips voor de vakantie

Naast het op een juiste manier afstemmen van je insulinetoediening, is het ook van belang dat je genoeg (ondersteunende) middelen/medicatie met je meeneemt. Hieronder zie je een opsomming van wat ik zoal meenam op vakantie. Sommige punten van dit lijstje zijn vanzelfsprekend, maar zeker niet minder belangrijk om onbenoemd te laten:

  • Dextro/glucosetabletten (snelwerkende suikers in het geval van een hypo)
  • Een reservepomp, in het geval dat mijn primaire ermee stopt
  • Priksetje, plus een extra priksetje (voor het meten van je glucosewaarde)
  • Voldoende infuussetjes (voor de toediening van insuline aangezien ik een insulinepomp heb en geen prikpennen)
  • Extra batterijen
  • Extra insuline reservoirs
  • Alcohol ontsmettingsdoekjes
  • Bepanthen crème

Extra informatie met betrekking tot vliegvakanties

Voor vliegvakanties is het eigenlijk wel een must om medische bagage te boeken en bij de meeste vliegtuigmaatschappijen kan dat zonder een meerprijs te hoeven betalen, houd dat dus in de gaten! Het voordeel hiervan is, dat je je medische spullen niet in je handbagage hoeft te doen, maar een soort van extra ‘handbagage’ hebt voor je medische spullen.

Tot slot, een aantal documenten met daarin opgenomen verklaringen die je mee moet nemen en moet laten zien aan bepaalde personeelsleden op de luchthaven die bij de security staan

  • Medische verklaring: afgegeven door je diabetes zorginstelling en ondertekend door je dokter, waarin wordt aangetoond dat je diabetisch hebt en vloeistoffen mee aan boord neemt.
  • Document voor het niet passeren van de bodyscan: afgegeven door pomp fabrikant waarin wordt weergegeven dat je de bodyscan poortjes niet mag passeren in verband met enige straling die je insulinepomp/priksetje kan beschadigen.

Dit waren mijn tips voor de vakantie. Wellicht kwam het bekend voor, maar ik hoop dat je er wat van opgestoken hebt. Binnenkort verschijnen er ook nog een aantal tips en ervaringen van een ander diabeet, dus houd dat in de gaten. Iedereen gaat namelijk verschillend met zijn/haar diabetes om, dus je steekt er zeker iets van op!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: