Blog 11 – Diabetesmanagement voor bij het sporten

Tsja, leg dat maar eens uit…

Ik ben een tijd niet actief bezig geweest met het bloggen, dat komt doordat ik het een periode druk heb gehad met mijn studie en het voor mij lastig was om nieuwe content te creëren. Vergeet niet dat ik deze website, dit platform, gebruik om, naar mijn mening, nuttige informatie te delen met betrekking tot diabetes, sport, voeding en de andere onderwerpen die ook weleens zijn toegelicht. Om te voorkomen dat ik onnodige content ging delen, heb ik bewust even afstand genomen van het bloggen.

Daarnaast ben ik ook een week naar het Zuiden van Italië geweest en dat geeft weer een reden om de ervaringen die ik daar heb opgedaan, met jullie te delen. Dat heeft dan met name betrekking op een aantal tips/ervaringen die ik wil delen als je op vakantie gaat en waar je op moet letten met diabetes gerelateerde zaken.

Gesprek met diëtiste

Maar goed, de aanleiding voor het schrijven van deze nieuwe blog komt eigenlijk voort uit een gesprek dat ik met mijn diëtiste heb gevoerd afgelopen week. Dat gesprek ging over de voeding die ik tot mij neem, voordat ik ga trainen, tijdens het trainen en na het trainen en hoe ik vervolgens mijn insulinetoediening daarop afstem. Ik weet het, ik heb in het verleden al enigszins een blog toegewijd aan dit onderwerp, maar dat was meer vanuit mijn eigen ervaring. De tips die je in deze blog voorbij ziet komen, heb ik van mijn diëtiste ontvangen.

1. Hoe bereid je jezelf voor op het sporten

Voordat je gaat sporten, is het van belang dat je van geruime tijd van tevoren (1 – 2 uur) een koolhydraatrijke maaltijd tot je genomen hebt. Vermijd snelle suikers die voortkomen uit drank, snoep en koeken, maar haal de koolhydraten uit brood, pasta, rijst en aardappelen, bijvoorbeeld. Dit zijn koolhydraten die langzaam verteerd worden en als extra voorraad (glycogeen) in de lever en spiercellen worden opgeslagen. Bij krachttraining worden deze voorraden al snel aangesproken, dus is het van belang dat je enigszins een goed voorraadniveau daarvan hebt.

Het bekijken van het aanbod actieve insuline voordat je gaat sporten, is van belang. Insuline heeft namelijk een transporterende functie wat betekend dat de glucose die zich in jouw lichaam bevindt, wel naar de spiercellen gebracht moeten kunnen worden: energievoorziening. Is er onvoldoende actieve insuline in je lichaam, dan zal je merken dat je snel uitgeput raakt als je toch besloten had om te gaan sporten. Wat is dan een richtlijn qua aanbod van actieve insuline? Voor mijzelf houd ik 1 – 3 eenheden aan.

2. Tijdens het sporten

Doe je meer aan cardio, dus een sport waarbij je snel veel energie verbrand, zoals: voetbal, tennis, hardlopen, korfbal, hockey, vul het zelf maar in, dan is van belang dat je tijdens het sporten ook nog koolhydraten tot je neemt. Dit mogen dan wel snelle suikers zijn, bij voorkeur ‘isotone dranken’, zoals AA-Drink, Aquarius, etc. Span je jezelf in een uur vrij intens in, dan is het pas van belang om dit tot je te nemen. De diëtiste gaf mij de vuistregel om dan over dat uur gezien, minimaal 60 gram koolhydraten tot mij te nemen en dan wel evenredig verdeeld over dat uur, dus bijvoorbeeld 15 – 20 gram koolhydraten per 15 min.

Na een intensieve inspanning over het algemeen, betreft het nu een kracht, conditie of een training waarbij je jezelf erg inspant, raakt de glycogeen, dus de langere energievoorraad, na 45 – 60 min op. Vanaf dat moment heeft het lichaam moeite om nieuwe energie weer snel aan te voeren. Na een uur á anderhalf uur sporten is het dan eigenlijk wel genoeg geweest.

Vocht is zeer belangrijk in je verbranding en aanvulling van energie. Bij voorkeur, kies een bidon met water en afwisselend isotone drank (gemiddeld 6 – 8 gram koolhydraten per 100 ml).

3. Na het sporten

De eerste twee uur na een training is het van belang dat je de glycogeen voorraad weer aanvult. Neem daarom binnen twee uur na je training een koolhydraatrijke maaltijd, in combinatie met een eiwitinname van minimaal 20 gram. Bronnen hiervan zijn eiwitshakes, verschillende kwark/quarks en yoghurts, eiwitrijke pinda’s/noten of eiwitrijke vlees.

Door de glycogeen voorraad aan te vullen met enigszins langzaam werkende koolhydraten, bevorder je dat je weer een voldoende voorraad hebt voor de volgende training en dat is wel zo prettig!

Dat was het weer voor deze blog. Heb je nog vragen met betrekking tot de onderwerpen die in deze blog werden toegelicht, dan kan je mij altijd bereiken doormiddel van het achterlaten van een reactie of doormiddel van het sturen van een persoonlijk bericht via mijn Instagram account @twankoot_

De volgende blog staat in het teken van tips en ervaringen met betrekking tot de vakantie en het regelen van je diabetes! Houd de website en mijn Instagram goed in de gaten want daar licht ik alle nieuwe dingen toe!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: